fbpx
voel je je eenzaam als ondernemer blog

Voel je je eenzaam als ondernemer? 5 tips om je meer verbonden te voelen

Ik ben het beu om alles alleen te doen.

Om iedere dag thuis achter die computer te zitten

Om altijd in mijn eentje belangrijke beslissingen te nemen over mijn zaak

Om altijd maar positief te blijven ook als het effe allemaal shit voelt

En dan te denken dat ik mijn vorige job als academica voor een groot deel heb opgegeven omdat ik me daar heel eenzaam en alleen voelde, zelfs op een grote universiteit. 

Eenzaamheid is voor mij altijd al een thema geweest, maar kreeg nog meer betekenis toen ik als prille mama naar Berlijn verhuisde. Ik wilde dat niemand zich zo moest voelen als ik dat had gedaan en startte samen met een vriendin SuperMamas (en schreef er deze openhartige blog over). Je vindt ons nu zelfs in Brussel (dus mocht je daar zwangere vriendinnen kennen, laat het hen weten!).

Voor alle duidelijkheid: ik ben graag alleen. Ik vind het heerlijk om op m’n gemakje een boek te lezen in de zetel, of in een leuk cafeetje te werken op m’n laptop. 

Maar niet ALTIJD.

Vorig jaar voelde ‘het alleen-zijn’ in mijn zaak ineens heel ongemakkelijk, want halverwege het jaar leken de beslissingen die ik had genomen niet helemaal te werken.

En toen begon er spontaan een idee te broeden. Wat als ik iets nieuws organiseer MET een collega-onderneemster? Iemand met wie het goed klikt en die mij ook perfect aanvult? Die persoon kende ik al een tijdje, maar nu leek het moment klaar effectief te gaan samenwerken?

Zo ontstond het idee voor Connect & Grow met ondernemerscoach (en vriendin) Kristien Vansimpsen. Op 21 januari gingen we met een knal van start. Wat een energieboost! Ik voel me zo dankbaar dat we samen iets moois in de wereld zetten.

 

 

5 manieren om eenzaamheid tegen te gaan als ondernemer 

Wat kan je doen als je je eenzaam en verloren voelt als (prille) ondernemer? Ik heb vanuit persoonlijke ervaringen verschillende tactieken ontwikkeld om de eenzaamheid tegen te gaan en als persoon en ondernemer positief en gemotiveerd te blijven, no matter what.

 

 

Tip 1: ga in gesprek met andere ondernemers

Ga actief op zoek naar mensen die ‘het snappen’. Daarmee bedoel ik: die begrijpen wat het is om ondernemer te zijn. Ik had het geluk om mijn vader te hebben toen ik als ondernemer begon. Hij had jaren ervaring als zelfstandige en ik kon bij hem met al mijn vragen terecht. Hij moedigde me aan om risico’s te nemen, zoals investeringen te doen in opleidingen. 

Tijdens mijn vorige carrière besprak ik heel veel met mijn partner die dezelfde job als ik deed. Dit veranderde allemaal toen ik ondernemer werd, want ineens leek hij mij niet meer zo goed te begrijpen… In plaats van mij aan te moedigen stelde hij allerlei moeilijke vragen die me deden twijfelen (wat als academicus natuurlijk heel normaal is 😚). Het duurde even voor ik doorhad dat hij die rol van collega niet meer op zich kon nemen. Dus ging ik op zoek naar andere gelijkgestemden. 

Ik ben een grote fan van het volgen van opleidingen, zelfs als je er niet meer heel veel van leert (want dat gebeurt op een bepaald moment). Voor mij zit de meerwaarde in de contacten die je er maakt. Maar ook lid worden van ondernemers- en vrouwenorganisaties in je buurt zoals Markant, Artemis en Ferm is een aanrader. Niet iedere bijeenkomst is gegarandeerd een succes, maar de relaties die je opbouwt geven je op lange termijn een groot geluksgevoel. 

 

 

 

 

Tip 2: stel je kwetsbaar op 

We willen ons vaak sterker voordoen dan we zijn als ondernemer. Toen ik net startte wilde ik dolgraag bewijzen aan mijn omgeving dat ik het kon. Dat ik de juiste beslissing had genomen en niet voor niets een academische carrière (waar ik jaren hard voor geknokt had) had opgegeven. Maar het voelde vaak als ‘faken’.

Nu weet ik dat kwetsbaarheid de sleutel is tot het bestrijden van eenzaamheid. En dat niet alleen: ik ben ervan overtuigd dat het ook de sleutel is tot het succes van je zaak. Toen ik meer van mezelf begon te laten zien als ondernemer, ging alles veel makkelijker. Ik voelde me minder eenzaam omdat ik me diep verbonden voelde met die mensen die mij volgden op social media en met hen die uiteindelijk mijn klant werden. 

Ik houd bijvoorbeeld regelmatig hartsgesprekken met vrouwelijke ondernemers waarin we openlijk praten over onze uitdagingen in deze ongeziene tijden (zie hieronder).

 Vind je het moeilijk om je kwetsbaar op te stellen? Doe mijn 5-daagse minicursus met contentvoorbeelden!

Tijdens de lockdowns begon ik met openhartige gesprekken met vrouwelijke ondernemers op mijn Facebook pagina.
 

 

Tip 3: werk samen met een andere ondernemer

Zoals ik hierboven al beschreef, werk ik sinds kort samen met een vriendin/onderneemster. Met twee gaat alles beter. Tenminste, als je een goed team bent. Ik raad je dus aan om elkaar eerst goed te leren kennen alvorens meteen een verbond aan te gaan waar financiële gevolgen aan vasthangen. Hoe ik dit heb aangepakt? Dankzij netwerken, social media en opleidingen leerde ik nieuwe mensen kennen met wie het goed klikte. Maar hoe weet je nu of je ook effectief kan samenwerken met elkaar? Ik nodigde hen bijvoorbeeld uit voor een live interview op mijn Facebook pagina waarin we praten over hun expertise die ook relevant is voor mijn doelgroep. Daarnaast gaven zij ook gastworkshops in mijn opleidingen. Als dit allemaal vlot verloopt, is de kans groot dat een samenwerking goed zal werken.

 

 

 

Tip 4: zorg dat je mentaal en fysiek gezond blijft

Als ondernemer is je werk nooit af. Toch is het belangrijk om regelmatig af te schakelen. Ik neem altijd voldoende vakantie waar ik volledig afschakel (dus geen werk of mails!). En ik werk niet in de weekends, omdat het dan tijd is voor mezelf en mijn gezin. Daarnaast krijg ik nieuwe energie van Bodyjam (een heel leuke dansklas) en kom ik tot rust door yoga en meditatie. Ik heb onlangs beslist om iedere woensdagvoormiddag naar een lokale yogales te gaan. Eerst leek dit extravagant want het was werktijd maar het doet me zo goed en dat komt mijn werk uiteindelijk ten goede. Denk dus eens na wat jou energie geeft en jou tot rust brengt. Wandelen? Met vriendinnen afspreken? Een magazine lezen? … En plan dit dan met regelmaat in!!

 

Tip 5: bouw een community op

Was je vroeger leider bij de jeugdbeweging? Of zat/zit je in het bestuur van een vereniging? Dan weet je hoe belangrijk een gemeenschapsgevoel is. Maar heb je er al ooit bij stilgestaan dat je dit ook in je zaak kan opbouwen? Want jouw ideale klant zit met een probleem waar zij zich misschien voor schaamt of waar ze van wakker ligt. Hoe fijn zou het zijn om haar te zeggen: “Je bent niet alleen. Hier ben je onder gelijkgestemden.”? Dat is wat ik in mijn besloten Facebookgroep ‘Online zichtbaar worden voor vrouwelijke ondernemers’ doe. Ik deel er mijn eerlijke verhalen, zodat andere ondernemers kunnen zien dat het niet allemaal rozegeur en maneschijn is. En op die manier opent zich een gesprek waarin iedereen zich verbonden voelt om zichzelf te zijn. Onderschat de kracht niet als je gelijkgestemden samenbrengt. Dan gebeurt er iets magisch, geloof me!

 

 

Conclusie: hoe je minder eenzaam te voelen als solo ondernemer?

Vroeger had je misschien collega’s die je opbeurden als het even tegen zat. Als ondernemer staan we er vaak alleen voor, of voelen we ons niet helemaal begrepen. Het is belangrijk dat je deze gevoelens erkent en een plaats geeft. Maar ook dat je er iets aan doet. Gebruik de tips die jou het meest aanspreken. Of misschien heb je zelf nog wel een goed idee? Dan hoor ik dat graag! Als ondernemers staan we sterker als we open en eerlijk praten over alle ups en downs. Vind je ook niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *