fbpx
artikel Marijke Hermans in Ferm magazine

Artikel in Ferm Magazine: De mat. Het thuisgevoel van Marijke

 

 “Gedurende enkele jaren bevond mijn thuis zich in Boston (Verenigde Staten) of Berlijn. Ik leerde er wildvreemden aanspreken en zo nieuwe vrienden maken. Iemand met een leuk kapsel, iemand die een boek leest in een Starbucks, iemand die ook aan het sporten is in de gym… allemaal aanleiding genoeg om een babbel te beginnen en als het klikt af te spreken om iets te gaan drinken. Zeker in de Verenigde Staten werkt dat prima.” 

“Mannen blaken van zelfvertrouwen, of zo komen ze vaak over. Terwijl vrouwen schitterende ideeën hebben, maar aarzelen om ze… aan de man te brengen.”

SuperMamas 

“In Berlijn werd mijn dochter Lucie (6) geboren. In Duitsland blijft een ouder het eerste jaar standaard thuis met haar baby. Er zijn geen crèches of onthaalmoeders voor die kleintjes. Ik vond dat eerlijk gezegd saai. Ik verveelde mij… tot ik op het idee kwam om SuperMamas op te richten: een vrijwilligersnetwerk dat nieuwe moeders helpt door hen verse maaltijden te brengen. Belangrijker dan die maaltijden is de babbel die erbij hoort als zo’n vrijwilliger langskomt. Door zwaar in te zetten op sociale media, kregen we binnen de kortste keren vijftig vrijwilligers bij elkaar. ‘Er is een heel dorp nodig om een kind groot te brengen’, dat brachten we in de grootstad Berlijn in de praktijk.” 

Thuis 

“Toch hoor je er als expat nooit helemaal bij. Mijn man en ik wilden Lucie een echte thuis geven en verhuisden terug naar België. We kwamen hier in het kleine Nerem (Tongeren) wonen. In die Vlaamse dorpscontext werken dingen toch weer anders. Als je hier niet bent opgegroeid kun je wel duizend keer je buren op straat begroeten, maar hen aanspreken doe je niet zo makkelijk. En iemand uitnodigen, die drempel ligt nóg hoger. Bovendien nemen job, familie en gezin het gros van mijn tijd in beslag. Mij vind je niet een kwartier op voorhand aan de schoolpoort om met andere mama’s te kletsen.” 

Online 

“Via via leerde ik ‘Chief Officers for Happy Profit’ kennen, ondernemende Ferm-leden uit heel Vlaanderen die online en offline ontmoetingen organiseren. Binnenkort woon ik voor het eerst een activiteit bij, over zakgeld voor je kinderen. Ik kijk ernaar uit. Elkaar online ontmoeten vind ik trouwens prima. Het bespaart de tijd van de verplaatsing en is relatief makkelijk combineerbaar met je gezinsleven. Uit ervaring weet ik hoe verbindend online contacten kunnen zijn. Ik coach immers vrouwelijke ondernemers in het gebruiken van online mogelijkheden.” 

Eigen kracht

“Zowel binnen mijn job als bij Ferm vind ik het belangrijk om vrouwen bijeen te brengen. Vrouwen, en met name vrouwelijke ondernemers, lijken minder goed in netwerken en zichzelf verkopen. Mannen blaken van zelfvertrouwen, of zo komen ze vaak over. Terwijl vrouwen schitterende ideeën hebben, maar aarzelen om ze… aan de man te brengen. Als je als vrouw je authentieke zelf bent met je eigen verhaal en kracht en daarmee naar buitenkomt, dan kom je een eind verder. Om je daarin te sterken is het goed dat vrouwen bij elkaar terechtkunnen.” 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *