fbpx
Een terugblik op 2021 en mijn 3 grootste lessen

Een terugblik op 2021 & mijn 3 grootste lessen

 

2021 is bijna voorbij! Hoog tijd dus voor een terugblik op een bewogen jaar.

 

 

Vliegende start in lockdown

 

2021 begon veelbelovend. Ik had in het najaar van 2020 twee keer m’n online groepscoaching traject ‘Laat je zien!’ gelanceerd. Ik had twee groepjes van vrouwelijke ondernemers die ik begeleidde. Het waren nog steeds lockdown tijden dus alles vond online plaats en daar voelde ik mij heel goed bij. Toen deze trajecten ten einde liepen, voelde ik dat velen nog met elkaar verder wilden werken want het was fijn om de steun van anderen te hebben in die moeilijke corona tijden. Daarom lanceerde ik spontaan een Mastermind traject van zes maanden, weer al online (maar na verloop van tijd ook offline met leuke wandelingen en lunches). 10 vrouwelijke ondernemers deden mee! Ik had nog nooit zo’n goede start van het jaar gehad. Ik begon te dromen over grotere trajecten met meerdere cursisten zodat mijn droom van een online business helemaal waar zou worden.

 

 

Op wandeling met de mastermind groep

 

 

Lanceren met toeters en bellen  

 

Dus lanceerde ik mijn ‘Laat je zien!’ online groepstraject opnieuw in het voorjaar. Dit keer pakte ik het nog professioneler aan door te investeren in Facebook advertenties en samen te werken met een Facebook experte. Ik lanceerde met een vier-weekse gratis schrijfcursus Vertel! waarvoor meer dan 100 vrouwelijke ondernemers zich inschreven. Ik was nerveus om met zo’n grote groep te werken maar dat lukte allemaal goed. De gratis schrijfcursus kreeg lovende feedback En een kleine groep schreef zich in om verder mee te werken in het laatje zien traject.

 

 

 

Een winnend paard?

 

Ik had in 2020 zwaar geïnvesteerd in opleidingen om te leren lanceren. Ik was blij dat deze methode ook leek te werken. Dus maakte ik me klaar om in juni opnieuw te lanceren, ditmaal de schrijfcursus Vertel! die ik in het voorjaar ontwikkeld had. Ook weer met Facebook advertenties natuurlijk! Ik was er helemaal klaar voor, maar de advertenties leken niet zo goed te werken want ik kreeg weinig registraties. Lag het aan de tijd van het jaar? De lockdown was voorbij dus we konden weer doen waar we zin in hadden en er was minder aandacht voor online webinars misschien… Lag het aan de voetbal? Ik heb echt niets met voetbal, dus ik had er niet bij stilgestaan dat mijn webinar op de avond viel dat de Nederlandsers én erna de Belgen speelden op het WK! En het was ook nog eens bloedheet (meer dan 30 graden bij ons binnen!). Er waren dus weinig deelnemers en niemand schreef zich in…

 

 

De lancering van mijn Vertel! schrijfcursus liep niet zoals gepland…

 

 

Een zomer vol plannen 

 

Ik had me in het begin van het jaar voorgenomen om een lange vakantie te nemen en weinig te werken, ook al leek er heel wat druk te zijn om gewoon door te werken (daarom dat ik mee heb gedaan aan een interview met TV Limburg). Ik gebruikte mijn werktijd om samen met een coach m’n plannen voor het najaar te maken, want ook al was mijn laatste lancering een tegenvaller geweest, ik ging niet opgeven! Dus maakten we een mooi plan om mijn email lijst te doen groeien met freebies en advertenties, om opvolgtrajecten te verkopen aan huidige klanten en dan in september en november opnieuw te lanceren. De rest van mijn zomer genoot ik van de tijd met mijn gezin om te herbronnen en verbinden.

 

 

Dit was onze vakantie! We fietsten van Tongeren naar de zee en terug

 

 

Vol goede moed 

 

Ik kijk altijd uit naar 1 september. Ik ben dan jarig en het voelt altijd als een nieuw, spannend begin. Dankzij de mooie plannen die ik had gemaakt had ik er echt zin in! Dus begon ik vol energie aan de eerste mini-lancering van het najaar met een 4-daagse challenge. Maar ook deze keer kwamen de registraties maar zeer traag binnen, ondanks het grote budget (in m’n opinie) aan advertenties. Waren mensen het beu online dingen te volgen? Lag het aan de hogere advertentiekosten door corona en de iOS update? Lag het aan mij? Ik heb geleerd altijd het beste van iedere situatie te maken dus ik deed gewoon verder m’n ding. Maar er was weinig interesse in een groepstraject…

 

 

In september lanceerde ik met een 4-daagse mini challenge

 

 

Schakelen

 

Als je al ooit gelanceerd hebt, weet je hoeveel energie dit kost. En ik ben iemand die alles uit de kast haalt. Dus eind september was ik leeg en teleurgesteld. Ik ging naar de dokter en bleek weer laag ijzergehalte te hebben. Ik voelde dat ik iets moest doen alvorens ik in een negatieve spiraal zou terecht komen. Waarom niet m’n beste vriendin in Londen bezoeken voor een paar dagen? Er even tussenuit zou me goed doen! Terug thuis was ik het heel online gebeuren een beetje beu en voelde ik een grote drang om te verbinden met andere onderneemster. Ik deed spontaan een oproepje in mijn facebook groep en 2 weken later kwamen 11 dames naar the middle of nowhere (bij mij thuis in Tongeren) om te brainstormen en ervaringen uit te wisselen. Zonder duidelijk doel, maar vooral vanuit een gevoel dat ik dit MOEST doen.

 

 

Een spontaan idee: vrouwelijke ondernemers bij mij thuis uitnodigen voor een wandeling & brainstorm

 

 

Minder trekken en sleuren

 

Die geslaagde dag was de bevestiging die ik nodig had om mijn intuïtie te volgen en een idee uit te werken dat al lang in mijn hoofd speelde: een offline traject voor vrouwelijke ondernemers opstarten. Maar dit keer wilde ik het niet alleen doen, dus vroeg ik een goede vriendin/onderneemster (Kristien van BtB Coaching) om mee de sprong te wagen. Connect & Grow werd geboren! De maanden oktober, november en december stonden in het teken van minder trekken en sleuren en meer gewoon m’n goesting doen. Meer tijd voor mezelf (terug sporten!), mijn dochter (eerste leerjaar gestart, Sinterklaas & verjaardag) en mijn mama (samen naar de kerstmarkt). Raar maar waar… ik werkte minder uren maar mijn omzet daalde niet… Nieuwe klanten vonden hun weg naar mij. Wat een verademing!

 

 

Als iemand me kan leren om minder hard m’n best te doen is het ons konijntje Olli 🙂

 

 

Wat heb ik geleerd in 2021?

 

Durf minder te doen

 

 

 

 

 

Ik ben een ambitieuze onderneemster met grootse dromen. Een podcast. Een team uitbouwen. Internationaal spreken. Een cottage in Engeland. Ik wil het allemaal. 

 

Dus investeerde ik de afgelopen jaren in tal van opleidingen om online trajecten te leren lanceren, nog beter te leren schrijven en m’n mindset aan te pakken (“grootser denken Marij!”). Ik huurde ook VA’s en experts in om me te helpen een online business uit te bouwen. 

 

Dat leek goed te werken. 

 

2020 was 1 grote learning curve met 3 succesvolle lanceringen van m’n online groepstraject Laat je zien!

 

De eerste maanden van 2021 begon ik spontaan met een online mastermind voor m’n klanten, lanceerde ik een beta ronde van een nieuwe schrijfcursus met 200 deelnemers en begon een nieuwe ronde van Laat je zien!.

 

Ik was dus helemaal klaar om na de zomer volop te lanceren. En toen liep het niet zoals ik verwachtte. 

 

Ik begreep het niet. Ik deed niets anders dan ervoor. En toch waren de resultaten slecht. 

 

Back to the drawing room dus.

 

Ik besliste het even allemaal los te laten. Minder te forceren. Ook minder te doen. 

 

Meer tijd voor mezelf (terug sporten!), mijn dochter (eerste leerjaar gestart, Sinterklaas & verjaardag) en mijn mama (samen naar de kerstmarkt). Raar maar waar… ik werkte minder uren maar mijn omzet daalde niet… Nieuwe klanten vonden hun weg naar mij. Wat een verademing!

 

Ik zit natuurlijk niet stil, ik netwerk, ik laat me inspireren en ik blijf online zichtbaar. 

 

Maar ik forceer het niet meer zo.

 

En dat voelt goed.

 

Ik durf minder te doen. Ik durf de controle los te laten.

 

 

 

Laat zien wie je bent en waar je voor staat

 

 

 

 

 

“Neemt u vakantie of blijft u doorwerken?”

 

Dit vroeg UNIZO afgelopen zomer in een mailtje. Of ik hun enquête even wilde invullen?

 

Normaal belanden dit soort mailtjes meteen in mijn prullenbak.

 

Maar ik was getriggerd.

 

Ik wilde een tegenstem zijn tegen al die ondernemers die geen vakantie nemen in coronatijden, omdat ze denken dat doorwerken beter is voor hun zaak. Want zo ken ik er veel. Die eigenlijk enorm toe zijn aan vakantie, maar het niet kunnen loslaten.

 

Dus vulde ik de vragenlijst in.

 

Ik gaf ook nog eens mijn eerlijke mening toen ze vroegen of ik gecontacteerd mocht worden door de media. 

 

“Als je wil horen waarom je als ondernemer van een kleine zaak ABSOLUUT vrij moet nemen, dan mag de media me altijd bellen”

 

En zo geschiedde: TV Limburg belde me op.

 

Mijn eerste gedachte: “Waarom heb ik toch altijd zo’n grote mond?”

 

Maar tegelijk ook: “Nu kan je niet meer terugkrabbelen, Marij. Nu moet je ook voor je mening opkomen”

 

En dus kwamen ze bij mij thuis filmen en legde ik uit waarom ik WEL vakantie neem. 

 

Of ik me zorgen maakte dat anderen hier commentaar op zouden geven? Ja zeker! Ik had het bijna niet gedaan…

 

Maar ergens diep vanbinnen zit die drang om me niet anders voor te doen dan wie ik ben en voor m’n mening uit te komen.

 

Misschien omdat ik vroeger gepest werd en toen altijd achteraf dacht: “had ik dit of dat maar gezegd…”

 

Laten zien wie je bent en waar je voor staat. Dat is zoooo belangrijk. 

 

Het is niet voor niets dat mijn belangrijkste traject ook ‘Laat je zien!’ noemt 😉

 

 

 

 

 

JIJ bent de baas, dus doe wat JIJ wil

 

 

Ik heb 15 jaar van mijn leven gestudeerd: 2 bachelors, een master, een PhD en 2 Postdocs.

 

Het zal je dan ook niet verrassen dat ik ervan hou om dingen bij te leren en me ergens in te verdiepen. 

 

Toen ik de stoffige academische wereld verruilde voor het ondernemerschap was mijn eerste reactie: “Ik moet leren hoe je dat doen, ondernemen!”

 

Ik investeerde in dure opleidingen en vond het heerlijk om stap voor stap van experts te leren. Ik zette de theorie ook om in de praktijk en dat wierp z’n vruchten af.

 

Maar dit jaar veranderde er iets. Ik begon steeds meer te twijfelen aan het advies van de ‘guru’s’ die ik al zo lang volgde. Wat zij voorstelden leek niet altijd te werken voor mij. Eerst dacht ik dat het aan mij lag, dat ik niet hard genoeg m’n best deed.

 

Dus deed ik wat me verteld werd. Ik ging verder professionaliseren: investeren in Facebook ads, e-maillijst opbouwen met freebies, nog meer online zichtbaar zijn, …

 

Maar dit leek juist het tegenovergestelde effect te hebben.

 

Ik voelde me enorm teleurgesteld. Ik wilde zo graag geloven dat de formule werkte. Maar voor mij leek het niet te werken.

 

Het werd tijd om meer op m’n eigen intuïtie te vertrouwen. Ik beëindigde mijn 3 jaar lange lidmaatschap bij mijn coach, ik stopte met het luisteren naar podcasts, ik volgde geen enkele masterclass. Helemaal niets!

 

In de plaats begon ik naar mezelf en m’n klanten te luisteren. Waar had ik behoefte aan? Hadden zij daar ook behoefte aan?

 

De afgelopen jaren had ik me volledig gefocust op het uitbouwen van een online business. Ineens voelde ik een grote drang om te verbinden met andere onderneemster. Ik deed spontaan een oproepje in mijn facebook groep en 2 weken later kwamen 11 dames naar the middle of nowhere (bij mij thuis in Tongeren) om te brainstormen en ervaringen uit te wisselen. 

 

Dit inspireerde me om andere dingen te doen, zoals een offline traject op te zetten Connect & Grow met een vriendin-onderneemster.

 

Ik voel me nu veel minder een leerling, maar maar baas van mijn eigen zaak. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *